Две от най-популярните лекарства през последната година - с употреба както

...
Две от най-популярните лекарства през последната година - с употреба както
Коментари Харесай

Лекарство за диабет и отслабване може да лекува пристрастяване и деменция?

Две от най-популярните медикаменти през последната година - с приложимост както за управление на диабет от втори вид и за намаляване - могат да имат още приложения, откриват учени. Става дума за медикаменти като Ozempic и Wegovy, които споделят дейната съставна част семаглутид. Тя може да се окаже и ефикасна за лекуване на пристрастяване и деменция, пише британският " Гардиън ".

Ozempic е лицензиран като лекарство за диабет - налично и в България - само че води и до бързо събаряне на килограми. Wegovy - със същата дейна съставна част - е към този момент лицензирано от американската FDA точно като медикамент за намаляване. И двете станаха доста известни измежду разнообразни звезди, търсещи бърз метод за събаряне на килограмите - само че у нас да вземем за пример това докара до дефицит на лекарството за хората с диабет 2.

Добрата вест е, че към този момент е налице и второ сходно интензивно вещесто - лираглутид - което е налично и за двете цели под разнообразни търговски имена.

Множество клинични проучвания, които текат сега, ревизират и евентуалната успеваемост за други положения. Д-р Кристиан Хендършот, шеф на програмата за клинично и транслационно проучване на зависимостите при Университета на Северна Каролина в Чапъл Хил, разяснява:

" Знаем, че медикаментите от този клас са извънредно ефикасни за няколко значими здравни характерности, доста от които могат да повлияят на продължителността на живота и качеството му. По някакъв метод се усеща, че това може би е прекомерно положително, с цел да е истина. Но аз мисля, че всевъзможни евентуални изгоди би трябвало да бъдат изследвани. “

Според Д-р Харшал Дешмук, съветник по ендокринология и старши клиничен преподавател в Университета на Хъл, не би трябвало да се гледа на използването на медикамента за намаляване като неприятна процедура:

" Прекомерното тегло е разпознато като забележителен рисков фактор за редица съпътстващи болести, в това число тлъст черен дроб, разнообразни типове рак, деменция и сърдечно-съдови болести. С оглед на тези асоциации не е изненадващо, че голям брой клинични изпитвания сега изследват евентуалния резултат на семаглутид върху тези здравни положения. “

Компанията, която създава Wegovy, е открила и резултат върху риска от огромни сърдечносъдови рецесии - като инсулт или инфаркт - който при банкет на лекарството понижава с 20%. За момента не е ясно дали това е единствено поради загубата на тегло, или медикаментът оказва пряк резултат върху кръвоносните съдове и сърцето.

Друго проучване пък ревизира резултата на семаглутида при синдрома на поликтистозните яйчници - все по-често заболяване измежду дамите в репродуктивна възраст. То може да провокира нередовни цикли, хормонален дисбаланс и неплодородие. И е свързвано с инсулинова устойчивост и по-голям риск от диабет. А основно за контрола на въпросния синдром е отслабването.

Д-р Дешмук отбелязва, че съществуват и други евентуални механизми, по които лекарството може да помогне.

" Забележително е, че рецепторите, наранени от семаглутид, се показват и в женските репродуктивни органи “, отбелязва той, добавяйки, че това включва и хипоталамуса, и яйчниците, което значи, че може да съществува хормонален път на въздействие.

Д-р Тифани Кортес от Университета в Тексас пък организира проучване върху резултата на семаглутид върху стареенето. По-възрастните хора нормално губят мускулна маса и натрупват мазнини, а доктор Кортес се надява медикаментът да им помогне да възвърнат физическите си функционалности - било посредством директния резултат на загубата на тегло или посредством други механизми.

Гореспоменатият доктор Хендършот пък изследва напълно друга приложимост на медикамента - съгласно него той може да въздейства на хормона GLP-1, който се създава естествено в мозъка и червата в реакция на потреблението на храна, подтиква възприятието за задоволеност и то освен към вкусотии, само че и към опиати. Хора, получили аналози на този хормон, оповестяват и за понижена консумация на алкохол. 

Д-р Пол Йейтс от Австралия пък ревизира различен резултат - понижаване на шанса на деменция. Хора, които взимат Ozempic за диабет, оповестяват за понижена периодичност на такива положения. Затова той провежда изследване, което ревизира дали може да се забави деменцията с лекарства при хора, които към този момент имат признаци.

Разбира се, някои учени имат и съмнения, че медикаментът стартира да звучи като панацея. Клиничните проучвания са на ранни стадии и към момента не се знаят всички странични резултати при разнообразни популации. Налице са и терзания, че медикаментите от този вид могат да подтиснат и общото сигнализиране за наслаждение в мозъка.

При намаляване пък е налице и познатия йо-йо резултат от диетите - след прекъсване на лекарството доста от хората си връщат изгубените килограми.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР